mari click kalau suka blog ni

Recent Visitors

Tuesday, January 25, 2011

swimming session

salam

Lepas colours,kami dibahagikan 4 group. aku dapat group 1st. 4 group ni akan rotate aktiviti harian ngan group lain. contohnye,arini group 1st swimming dan group 2nd terjun kapal, next day, group 1st plak terjun kapal, group 2nd swimming. . semua group ke tempat masing2 untuk buat training. so, hari 1st group aku dapat swimming. kitorang pun bersiap2 memakai swimming suit dan pergi ke kolam kat depan alam tu. korang pun boleh nampak kolam tu kalau korang lalu kat depan alam melaka. selepas semua group aku sampai di kolam, kami pun panas badan dulu sebelum masuk kolam.

Selepas basahkan badan di shower, kami disuruh naik keatas platform untuk terjun. kami diajar cara memakai life jecket dan terjun yang betul.



Pastu jump mcm ni



Bila sampai mase aku nak terjun,
kne bgataw name.
pastu cakap "ready to jump sir"
pas instructor tu bgtaw jump, aku pun jump la.
tp......ade plak senior girl ni pelik dengar name aku.
die tanye aku,ape name??tengah nak terjun ni. dah fokus untuk terjun.
ble aku dengar mcmtu,hilang la fokus. tangan dan kaki aku ntah kemane dah time tu. kene wat blik. panasnye aku......dah la nak terjun tu perlukan kekuatan untuk atasi ketakutan..aku pun akur terjun lagi sekali.

pas terjun,sume kena wat cam ni.



Ini dipanggil chain life. aku pun da x brape ingat la..

Then, semua group aku naik ke atas semuala. ini part yang banyak peserta give up. give up bukan sebab ape, xpandai berenang. kami diminta tanggal life jacket dan disuruh pergi ke tepi tempat yang x boleh jejak kaki ke lantai. hm......macam2 kerenah time tu. ade yang nak pergi tandas la, xnak buat la.hehe... kami disuruh berenang dari hujung ke hujung. x kira la ape gaya skali pun. time tu aku berenang kampung je. x proper swim. kira boleh la selamatkan diri dari lemas.

Satu persatu peserta2 group aku lepas. ade yang dah sampai tengah, pastu leh wat u-turn patah balik. padahal lagi sikit je die nak sampai hujung tu. maybe coz panic. yang x reti berenang tu memang telan air je la aritu.
pegawai 2 pancing peserta sampai tengah dengan guna pelampung. dah sampai tengah, die sentap pelampung tu kuat2. ape lagi,meronta2 la peserta yang x reti berenang tu sampai die x begerak dah. baru pegawai tu tarik peserta tu naik sikit. pas2 meronta2 lagi. pegawai tu wat mcm tu 3 kali. pergh..time tu aku bersyukur coz kecik2 dulu aku ni nakal. pergi sungai pas sekolah tanpa bagitaw mak aku. kalau mak aku tahu, ape saja yang mak aku boleh capai time tu, die bagi.huhu..x kira la hanger ke, tali pinggang ke, getah paip pun sedap juga.hehe..sakit tu kejap je.x penah serik sampaikan aku dapat cara dah cam ne xnak bagi mak aku tahu.
hehe..korang nak tahu ke???komen kat aku nanti kalau nak tahu..

Alhamdulillah dengan kenakalan aku dulu, dapat membuat aku pandai berenang dan x kene dera macam peserta la..eh, jauh dah menyimpang. back to swim tadi. time tengok peserta lemas tu, aku x tahu ape reaksi aku time tu. nak tergelak pun ade.kesian pun ade. maaf la kalau aku gelak kat batch aku dulu. aku x dapat tahan.hehe... semua kene berenang kalau x nak keluar. kalau nak keluar, kene push up 100 dulu. so,better peserta mencuba dulu dan diorang prefered try to swim. bile orang 1st yang x reti berenang tu kene lemas macam tu, peserta yang seterusnya xreti berenang menggunakan helah yang aku pun x terfikir.woha! peserta dah tahu yang diorang akan ditarik bile peserta x begerak dah dalam air. so, selepas pelampung ditarik, diorang terus wat2 x bergerak. so,x la minum air banyak sangat. pegawai tu pun x leh nak wat ape2 kalau peserta x bergerak.die mesti kene angkat juga. mane tahu peserta tu betol2 lemas. ade yang senyum bile wat tektik macam tu..hehe..pastu ade la lagi die suruh berenang. banyak sangat dah ni nak tulis.

Sampai la ke tengah hari. penat die Tuhan saja yang tahu. petang kene g kawad pula..huhu..sampai disini saja untuk hari ini. nantikan seterusnya..

9 comments:

+qAsiH naDiRa+ said...

eh,kemana org y x pandai berenang 2?kene balik umah ke???(di paksa tulis komen~)

khairi said...

x..most org yg x pandai berenang 2 dapat masuk alam. walaupun diorang x pandai berenang,tapi diorabg ade semagat nak teruskn. itu yang penting.
coz this career sangat tough,mencabar.berenang boleh belajar.yang penting mental kne la kuat.never give up.so,hanya segelitir yang keluar.
pada pendapat saya,orang yang mahu meneruskan career ini cos diorg ade rase tanggungjawab dan pikirkan family yang susah.most dak alam bukan la dari org yg senang.

+qAsiH naDiRa+ said...

oh ye ke~bagus ye jawapan awk~mmg awk pun mesti kuat semangat kan~tahniah!(ni ikhlas tau~)
n__n

khairi said...

time kasih...
nantikan post saya di hari2 mendatang di alam k..

LoVe R!N@ said...

ampa uat helah pa xnak bg mak ampa tau...

khairi said...

hahaha....sebelum ni kantoi ngan mak sebab ade pasir sg dalam poket seluar..so, time nak mandi, jangan la pakai sluar yang ade poket..ataupun x payah pakai pe2 time mandi...ngeh2..

LoVe R!N@ said...

hahahahahahahah.....
insaf la wahai ank muda...hahahahahahah

khairi said...

nakal kecik2 dulu memberi makna dan pengalaman kepada aku..hehe..

LoVe R!N@ said...

hahahahahahahahha.....
smpai mak pun kena tipu kira dsyt gak la

Post a Comment