mari click kalau suka blog ni

Recent Visitors

Monday, March 21, 2011

hong kong

salam..

destinasi seterusnya, hong kong. ini negara last aku pergi sebelum masuk belajar semula ke alam.














 ni last aku berkarya. aku nak naik kapal dah..doakan aku selamat pergi dan balik. seaman never says goodbye but says see u soon..thanks baca blog aku. pas turun kapal nanti, aku akan berkarya dan berkongsi pengalaman bersama korang..salam..


Bunga Seroja Dua

salam..

selepas Bunga Bidara, aku di naik kan ke kapal Bunga Seroja Dua di hong kong. kene naik kapal terbang pergi hong kong.

 ni la Bunga Seroja Dua. panjangnya 1 setengah padang bola. tiada kontena kerana time tu ekonomi tengah gawat. mari lihat di dalam..


time mula2 masuk bilik.


mengulang kaji pelajaran..

akibat kebosanan yang melampau..
coz besar sangat, kapal ni ade lift.


tempat tengok movie..


hidup bujang



di engine room.. 12 cylinder unit..


kami juga bermain bola time hari minggu..kerja half day. petang, sihatkan badan..

kapal mejoriti philipine atau mejoriti malaysia???

salam..

post aku kali ni nak bertanyakan pendapat dan aku juga ingin berkonsi pendapat berdasarkan pengalaman yang aku timba dahulu...

kapal philipine...
  1.  makan tak sedap. hari2 aku terpaksa makan megi coz cook aku philipine.
  2. life sangat menarik dan suasana kerja yang happy.
  3. menghormati antara 1 sama lain.
  4. tidak ada masalah dengan agama.
  5. diorang ni peramah.

kapal Malaysia ..
  1. life tak berapa menarik. lebih mementingkan KPI.
  2. menghormati sesama sendiri
  3. bermasalah dengan isu2 agama..
  4. biasa la orang malaysia.

apa yang ingin aku ketengahkan disini ialah masalah agama. orang philipine tiada masalah langsung jika kita meminta izin kepada mereka untuk solat. bukannya lama, 10 - 15 minit je. sampaikan 2nd engr philipine tu menegur kawan aku yang tak selalu solat supaya solat. dia kata Tuhan akan marah jika tak solat.

namun apa yang aku harapkan di kapal yang mejoritinya rakyat Malaysia dan sepatutnya bertoleransi dalam isu ini memberi jawapan yang negatif. mereka berkata kita nak mengular. malah memberi kita situasi yang serba salah. contohnya..

1.55 pm- azan zohor.
2.00 pm- masuk kerja balik tapi kene 10 minit awal turun.
3.00 pm- rehat tapi tak boleh naik ke bilik untuk solat.
6.30 pm- 8 pm- pangkah. time aku pangkah maghrib dah masuk dah.

korang rase bila masa aku nak solat zohor dan asar??sampaikan melayu itu berkata.. pukul 1.55 tak boleh solat ke? tapi kene turun sebelum pukul 2. kalau tak, anda akan dimaki. ada pilihan lain?? moga melayu dan rakyat malaysia itu diberikan petunjuk dan hidayah.. amin...

1st time beraya tanpa family

salam...

raya ni aku dapat merasakan perasaan orang jauh yang tak dapat beraya bersama keluarga. apa boleh buat, aku ada tanggungjawab untuk negara. kalau kami takde, maka akan lumpuh la segala aktiviti perdagangan di negara ini.

malam raya aku menolong cook aku menyiapkan juadah raya. kuih tak banyak. apa yang special time tu hanyalah ketupat. rendang ada tapi lemang xde. apa boleh buat. selepas tu operasi menghias tempat makan. dah macam raya kat kampung dah aku rasa.






kami sama2 menghias sebaik mungkin..

menjelang pagi raya, kami diberi kelonggaran untuk takbir raya dan solat raya.







ni je la orang malaysia yang ada kat atas kapal ni dan takbir beramai2.

pas takbir, solat aidilfitri dan seterusnya khutbah..

pas2 ape lagi?? ambil gambar sebagai kenangan bersama la..




pastu makan juadah hari raya bersama..










makan sampai kul 10 je.pastu kerja balik. malam pun ade jamuan lagi.. ape yang aku respect philipine ni coz diorang sentiasa bertolak ansur dalam aspek keagamaan berbanding masyarakat malaysia berbilang kaum sendiri. bukan terjadi di kapal ni tapi di kapal aku yang akan datang..so, ni jela yang boleh aku ceritakan dan berkongsi pengalaman..

Jabel Ali, UAE

salam..

destinasi seterusnya..jabel ali..tempatnye cantik. dekat ngan dubai.
mula-mula aku masuk sini, bende ni la yang aku nampak dulu.






tangki minyak arab.

ape lagi??snap la banyak2 time tu...




akhirnya aku dapat turun di port ni..tapi x banyak tangkap gambar coz sibuk mencari barang..





ni jela yang sempat aku tangkap..beli barang untuk keluarga dan kawan2 coz pasni kne turun kapal dah..
kapal aku seturusnya..Bunga Seroja Dua..

Tuesday, February 22, 2011

port shuwikh, kuwait

salam..

port seterusnya...




macam biasa la..x dapat turun lagi port ni..tangkap gambar kat laut dah la..huhu..





ni la bagunan kat belakang aku tu..










ini ikan lagi..ikan ni sedap.manis isinye..



ikan ni x brape sedap sangat.tapi balun je la..hehe..


haaa....tunggu port lepas ni..port lepas ni aku dapat turun. xkan asyik x dapat turun je kan..hehe..



Saturday, February 19, 2011

port dammam,arab

salam..

maaf kerana lewat sedikit mengeluarkan entry ni coz minggu lepas saya ke melaka. ade kursus perlu dilakukan sebelum menaiki kapal. so, saya semakin hampir untuk naik kapal.

sekarang kita sudah sampai ke port dammam, arab. ia mengabil masa lebih kurang 2 ke 3 hari untuk sampai ke sana. sampai sahaja di perairan arab ini, kapal saya tidak boleh masuk ke perlabuhan kerana parking full. so, captain terpaksa anchore di perairan arab selama 1 hari. malam itu kami memancing ikan. nak tengok ikan ape kami dapat??



saya pun x taw ape name ikan ni. tapi goreng pun sodap.





ni la gelagat aksi memancing. bukan main ramai lagi. yang ade duty, kene duty la. yang xde, inilah peluang nak release tension selepas bekerja keras dan berat. bile dapat ikan 2, feel die lain macam.hehe.



aku dapat tangkap dari sini je. aku x kuar kat port ni kerana ade keje maintenance yang perlu dilakukan sebelum belayar ke tempat lain. bukan semua port aku boleh turun. aku amik gambar mane yang nampak lain dari lain je. nantikan di port seturusnya.