mari click kalau suka blog ni

Recent Visitors

Monday, March 21, 2011

kapal mejoriti philipine atau mejoriti malaysia???

salam..

post aku kali ni nak bertanyakan pendapat dan aku juga ingin berkonsi pendapat berdasarkan pengalaman yang aku timba dahulu...

kapal philipine...
  1.  makan tak sedap. hari2 aku terpaksa makan megi coz cook aku philipine.
  2. life sangat menarik dan suasana kerja yang happy.
  3. menghormati antara 1 sama lain.
  4. tidak ada masalah dengan agama.
  5. diorang ni peramah.

kapal Malaysia ..
  1. life tak berapa menarik. lebih mementingkan KPI.
  2. menghormati sesama sendiri
  3. bermasalah dengan isu2 agama..
  4. biasa la orang malaysia.

apa yang ingin aku ketengahkan disini ialah masalah agama. orang philipine tiada masalah langsung jika kita meminta izin kepada mereka untuk solat. bukannya lama, 10 - 15 minit je. sampaikan 2nd engr philipine tu menegur kawan aku yang tak selalu solat supaya solat. dia kata Tuhan akan marah jika tak solat.

namun apa yang aku harapkan di kapal yang mejoritinya rakyat Malaysia dan sepatutnya bertoleransi dalam isu ini memberi jawapan yang negatif. mereka berkata kita nak mengular. malah memberi kita situasi yang serba salah. contohnya..

1.55 pm- azan zohor.
2.00 pm- masuk kerja balik tapi kene 10 minit awal turun.
3.00 pm- rehat tapi tak boleh naik ke bilik untuk solat.
6.30 pm- 8 pm- pangkah. time aku pangkah maghrib dah masuk dah.

korang rase bila masa aku nak solat zohor dan asar??sampaikan melayu itu berkata.. pukul 1.55 tak boleh solat ke? tapi kene turun sebelum pukul 2. kalau tak, anda akan dimaki. ada pilihan lain?? moga melayu dan rakyat malaysia itu diberikan petunjuk dan hidayah.. amin...

1 comments:

kair@ said...

setuju..btol2 ..bab aq pnah mgalami..^__^
aper2 pon ape kte wt kna bnyak2 sabar dan sabar...^^, k

Post a Comment